یک فوق‌تخصص خون گفت: 30 درصد مبتلایان به هموفیلی، سابقه خانوادگی این بیماری را ندارند که علت این مساله جهش در ژن فاکتور شماره 8 است.
30 درصد مبتلایان به هموفیلی، سابقه خانوادگی این بیماری را ندارند

به گزارش تندرست نیوز، آزیتا آذر کیوان با بیان این‌که شایع‌ترین علت هموفیلی، اختلال در ساخت فاکتور شماره 8 است و به بیماری ناشی از کمبود فاکتور 8، هموفیلی A گفته می‌شود، گفت: هموفیلی A در یک مورد از 5 هزار تولد نوزاد پسر اتفاق می‌افتد. هموفیلی B از هر 15 هزارتولد پسر، یک مورد اتفاق می‌افتد. هموفیلی A و B وابسته به جنس است. دخترها ناقل بیماری و پسرها مبتلا هستند.

وی با اشاره به این‌که هموفیلی طیفی از علائم دارد، عنوان کرد: یک سر طیف، علائم بیماری شدید است یعنی همان هموفیلی نوع A که فرد مبتلا از کودکی دچار خونریزی مفصلی به‌خصوص مفصل مچ پا، بعد مفصل زانو و بعد آرنج می‌شود. کودک ابتدا علامت ندارد، اما با افزایش خونریزی علائم به صورت درد و تورم مفصل ظهور می‌کند. این افراد خونریزی عمیق عضلانی و مفصلی دارند. و با کوچک‌ترین ضربه، دچار خونریزی می‌شوند. خونریزی آهسته و پیوسته ادامه دارد به طوری‌که تمام فضای مفصل پر از خون می‌شود.

آذرکیوان ادامه داد: یک سر دیگر طیف، بیماری ون ویلبراند است. فرد اگر یک ژن بیماری را داشته باشد، می‌تواند آن را به نسل بعد منتقل کند. بیماری ون ویلبراند یک درصد افراد جامعه را درگیر می‌کند.

وی با بیان این‌که خونریزی بعد از زایمان در این دسته افراد بیشتر است یا کبودی‌هایی در بدن‌شان ایجاد می‌شود، افزود: یعنی اگر بدنشان به جایی برخورد کند، کبود می‌شود. این خانم‌ها اگر قرص آهن هم مصرف کنند، فقر آهن او درمان نمی‌شود. اگر فرد به پزشک هماتولوژیست مراجعه کند با مشاهده علائم بالینی و آزمایشات تخصصی، بیماری‌اش تشخیص داده می‌شود.

این فوق‌تخصص خون ادامه داد: 30 درصد مبتلایان به هموفیلی، سابقه خانوادگی این بیماری را ندارند که علت این مساله وجود موتاسیون (جهش) در ژن فاکتور شماره 8 است.

وی با تاکید بر این‌که برای افراد مبتلا به هموفیلی درمان پیشگیرانه وجود دارد، گفت:  افراد مبتلا به هموفیلی A پسربچه هستند و ممکن است این افراد با تزریق فاکتور 8، دو روز در هفته، درمان پیشگیرانه دریافت کنند. اگر بیمار خونریزی کند سطح فاکتور 8 بدنش در حدی است که از خونریزی جلوگیری می‌کند.

آذرکیوان با اشاره به نقش والدین در این خصوص، افزود: والدین باید نحوه تزریق فاکتور 8 را آموزش ببینند و همواره دارو را در منزل داشته باشند. همچنین این بیماران باید کارت شناسایی هم داشته باشند؛ بیمار مبتلا به هموفیلی، از فعالیت کردن منع نمی‌شود. ما بیمار مبتلا به کمبود فاکتور 8 داریم که فوتبالیست است.

وی در خصوص علل خونریزی بینی در کودکان، بیان کرد: خون دماغ شدن در بچه‌ها شایع است. این اتفاق به تنهایی دال بر مشکلات خونریزی‌دهنده نیست. آلرژی غذایی و سرماخوردگی نیز می‌تواند عاملی برای خونریزی از بینی باشد. در این موارد، چرب کردن مخاط بینی، جلوگیری از احتقان بینی با دادن داروی ضد احتقان، برای پیشگیری از خونریزی بینی توصیه می‌شود. البته درمان باید با نظر پزشک باشد.

این فوق تخصص خون در پاسخ به این پرسش که افراد مبتلا به اختلالات خونریزی‌دهنده به‌خصوص آن‌ها که کمبود پلاکت دارند در مورد مصرف مسکن چه نکاتی را باید رعایت کنند؟، گفت: این افراد نباید داروهایی مانند آسپرین، دیکلوفناک و ژلوفن بخورند. مسکن مصرفی در افراد مبتلا به ون ویلبراند، ترجیحاً باید استامینوفن باشد. افراد مبتلا به ون ویلبراند باید مراقب باشند بدنشان به جایی برخورد نکند، زیرا همین ضربه‌های کوچک، خونریزی‌های زیر پوستی می‌دهد و ممکن است منجر به کمبود آهن در آن‌ها شود.

وی خطاب به افراد دچار کمبود پلاکت، یادآور شد: به این افراد مصرف مکمل ویتامین C را توصیه نمی‌کنیم، اما مصرف خوراکی‌های حاوی ویتامین C را توصیه می‌کنیم. ویتامین C از خونریزی زیر جلدی پیشگیری می‌کند.